Só a történelemben

Mi is a só? Ma már a só olyan gyakori jelensége életünknek, hogy teljesen hétköznapi dologként tekintünk rá. De a nem is olyan távoli múltban még háborúkat vívtak felette, hogy a sót birtokló nép váljon az uralkodóvá, civilizációk emelkedtek és süllyedtek el a fehér arany birtoklása vagy elvesztése által. A múltban a köznép kősót fogyasztott, míg a magas minőségű kristály só a vagyonosok számára volt fenntartva.

Az egyszerű embereknek sose volt gondja a sóval, hiszen ők megkapták a szervezetük számára szükséges sót az állatok véréből, amit megettek. Tudjuk, hogy a vér sót és az ásványi anyagot teljes skáláját tartalmazza, így módon a korai civilizációk a megfelelő mennyiségű és minőségű ásványi anyagokhoz jutottak hozzá.

himalaja-so

Amikor az emberek el kezdtek civilizálódni és nyitni kezdett a mezőgazdaság és az állattartás felé, akkor egyre nagyobb kereslet indult meg a só iránt. amellett, hogy értékessé vált, mint fűszer, felfedezték azt a képességét is, hogy a sóval eltartósíthatók az élelmiszerek is. Ez a felfedezés megszabadított minket a szezonálisan rendelkezésre álló élelmiszerek azonnal felhasználásától és képesek voltunk elraktározni az ételeinket. Így pedig megnyíltak a lehetőségek az utazásokra és az ételek árusítására.

Sóra persze mindig nehéz volt szert tenni, ezért lett egy igen értékes tétel a kereskedelemben. A rómaiak már szabályozták a só árát, növelték háborús időszakokban a harcok finanszírozásához és csökkentették a békés időszakokban, hogy minden állampolgár hozzájuthasson. Sokszor a római katonák zsoldját is sóban fizették ki. A só szavunk egyébként valószínűleg a latin salarium, fizetés szóból ered. A rómaiak kifejezetten utakat építettek a só szállítására: az egyik ilyen út, a Via Salaria Rómából vezetett az Adriai-tengerig, ahol a só a párolgó víz alól került elő. (Egyébként még mindig ezzel a módszerrel nyerik ki az Adriából a sót.)

Szemelvények a himalája só történetéből

Az amerikai történelemben is fontos szerepet kapott a só. A só fontos tényező volt az amerikai földön vívott háborúk végkimenetelének. A függetlenségi háború, a britek és az amerikaiak dúló harcokban is fontos szerepe volt annak, hogy melyik fél kapja meg a só monopóliumát. Az 1812-es háborúban a katonák sós lében tartósított élelmiszerekkel lettek kifizetve, mert a kormány túl szegény volt, hogy pénzt fizessen nekik. Lewis és Clack expedíciója során Jefferson beszédében utalt a hegyekben levő sóbányákra, ami valóban óriási értéket jelentett volna, ha a két úttörő valóban eljut a Missouri só készletéhez.

Gandhit sem felejthetjük ki a só történelméből: 1930-ban ugyanis só felvonulást rendezett, mely egy erőszakmentes tiltakozás volt az ellen, hogy a britek gyarmati adót vessenek ki az indiaiakra.

E fellépés ellen talán India még ma is kénytelen lenne Angliából vásárolni a sót. Abban az időben az angolok irányították a sókereskedelmet is és nekik volt a legtöbb monopóliumuk a világon. A brit monopólium meghatározta, hogy ki az, aki értékesíthette és termelhette a sót, akinek pedig ez nem volt engedélyezve, azokat a brit kormány büntetőjogi törvénnyel sújtotta. Az indiaiak számára tehát illegális volt a sótermelés. Ezért ők kénytelenek volt a brit kormánytól vásárolni ezt az anyagot, annak ellenére, hogy a partok mentén a só kész formában állt a rendelkezésükre. Mivel az adó az egész ország gazdasági helyzetére kihatott, Gandhi pontosan tudta, hogyan tiltakozhatnak úgy, hogy ne hágják át a regionális, a vallási, a hivatalos és az etnikai korlátokat. Még az indiai kormány is tisztában volt saját sójának kereskedelmi jelentőségének és a közvélemény mellé állt a békés tiltakozásban. A felvonulás maga egy 240 mérföldes, 23 napos séta volt, melynek végén Gandhi felmarkolt egy marék sáros sót és kijelentette: "Ezzel megbolygattam a Brit Birodalom alapjait."

A só még bizonyos bibliai utalásokban is megjelenik. Az Újszövetségben így szól Jézus a tanítványaihoz: Ti vagytok a Föld sója. (Máté 15,03) Így emlékeztette őket, hogy ők fizikai lények, a valódi értékük pedig bennünk,. szellemükben vagy lelkükben található. Arra szólította fel az embereket, hogy ne szenteljenek túl sok figyelmet a fizikai testnek, hanem sokkal inkább a spirituálisat ragadják meg. Érdekes, hogy akkor is csak egy halom só marad az emberből, ha elhamvasztják. A só régóta használatos különböző rituálékban is, ahol a megtisztulást, a mágikus védelmet és az áldást szimbolizálja. A sóra évszázadokon át úgy tekintettek, mint ami távol tartja a negatív energiákat és a gonosz szellemeket. Németországban annak a háznak a sarkába szórták, ahol friss házasok laktak, hogy házasságuk hosszantartó legyen. Az ószövetségben Lót felesége sóbálvánnyá válik.

Himalája só termékek Itt!

Himalája só durvarózsaszín 500g (Naturganik Himalaya só)

Himalája só durva rózsaszín 500g (Naturganik Himalaya só)

A Himalaya só nem mesterségesen fehérített só, hozzáadott anyagokat nem tartalmaz!

Ár: 445 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!